nuffnang

Wednesday, April 20, 2011

Ikan patin asam pedas

Assalamualaikum readers..

miz me???bila terasa rindu..usya la blog ku..dengan harapan dapat melepaskn kerinduan di blogku ini....layan je la k.... hehe ok la dkat umah aktiviti saya masak jee..sangat suka..bnda yg buat saya happy...ok so,skrg Chef merah  nk share 1 resipi yg baru direka..suka memoyokan diri sekarang ni...haha 

IKAN PATIN ASAM PEDAS VERSI SI MERAH

BAHAN

2 Ekor Ikan Patin
2 labu  Bawang  merah
1 labu Bawang Besar
6 ulas bawang putih
1 bunga gatang (pink)
Daun Kesum
Serbuk Kunyit
Serbuk Lada + lada merah (nak pedas bnyakkan lada lagi)
Garam
Halia
Lengkuas
Asam Jawa
Asam  Keping

BAHAN A
Potong Ikan Patin
RENDAMKAN DALAM AIR YG BERCAMPUR ASAM JAWA…
(Asam jawa digunakan untuk menghilangkan bau hanyir ikan)

P/S :ad cara lain jugak untk mnghalgkan bau hanyir ikan…

BAHAN B
Blander bawang putih +bwang merah +bwang besar+halia+lengkuas+serbuk cili+kunyit

P/S : nk lagi merah masukkan lada…kunyit pun xperlu bnyak sangat tw..ikt kreativiti dn citarasa anda..


CARA MEMBUATNYA/MASAKANNYA..

1.Masukkan  sedikit mnyak dan panaskan serta  masukkn bahan2  (Bahan B) yg da dikisar or di blander
2.Lpas itu mskkn sedikit air dan masukkn ikan patin yg sudah dibersih…
3.Masukkan bunga gantang  dan daun  kesum
4.Masukkn 2 asam keping..
5.Masukkn sedikit garam secukup rasa(lu sy kn 3 sudu besar.) tp tgok lah kuantiti bnyak ne yea…depends la..secukup rasa anda..
5.Biarkan mendidih…
6.Hidangkan mengikut kreativiti anda…^________^

terlupa nk ambk gambar waktu masak..ni dah tinggal separuh da...hehe layannnnn je k...




P/s: selamat mencuba yea..bervariasi dlm masakan sesuatu yg mnyeronokkan...experiment la..hehe ni 1st time sy masak guna ikan patin aka  ikan sungai..lu ad tempoyak kan saya da masak da ikan patin masak tempoyak..ermmm..yummy..walawpun x makan ikan sungai..kuah saya makan jee..layannnn...hehehehe   



3 comments:

Wak Dol said...

Baru tahu ada juga asam pedas yang berwarna kuning. Yang biasa dimasak emak kelihatan merah (tak berapa gemar sebenarnya asam pedas). Dan saya tak pandai memasak, malang sekali.

Si Merah said...

hehe asam pedas selalunya wrna merah coz bnyak cili yg digunakan..ttapi family kak ira tak makan pedas sgt..so, lada pun kurang la..takpe2..dollah try makan jee..haha

Si Merah said...

oh yea ada rahsia jgk sbnarnye ni..actually kak ira da buat TERPEDAS pulak..so,nak cover supaya tk nmpak pedas sgt..mskkn la kunyit..tu yg nmpak keemasan sikit tu..hahaaha