nuffnang

Tuesday, April 26, 2011

Kerabu Mangga..

Assalamualaikum n hi readers!!!..

Kerabu mangga si merah..

I'm back with my new recipe!!!..kerabu mangga...oh yea  kelantanese people called sambal pauh..Dulu wktu saya kecik2 saya suka makan kerabu ni ..saya tgok sekali jee my mum buat n den saya leh buat da..one of my faveret jgk ni...ermm yummy..xsmpai 10 mnit jee buat kerabu ni taw..so simpleeee....u wanna try?? try la buat...oh yeah lets check it out......... 

Bahan2
10 ekor ikan kembung
10 cili padi/lada burung
5 biji mangga (belum masak)
garam


Cara membuatnya
1.ada dua cara sbenarnya..rebus ikan kembung ataupun goreng ikan kembung tu,,erm ari tu saya masukkan dalam  microwave jea.sangat senang...dua2 cara leh guna..
2.Asingkan tulang daripada ikan sebelum tumbuk isi2 ikan sahaja...jangan tumbuk tulang pulak.
yea..tercekik tulang  pulak orang nak makan..lol asingkan betul2...
3.Selepas itu,masukkan cili padi dalam lesung dan tumbuk...nak pedas masukkan banyak lagi cili padi tu..
4.Masukkan garam sedikit.
5.Masukkan dan tumbuk ikan yg sudah direbus ataw digoreng..
6.Tumbuk sehingga lumat dan sebati,
7.Hiris mangga kecik2 dan masukkan dalam lesung dan tumbuk..
8.Tumbuk sehingga sebati dan sedia untuk dihidangkan..


P/S: oh yay just wanna share here....on dat day my mum buat kerabu taugeh,saya pulak kerabu mangga..kira competition in the kitchen la...terpengaruh iron cheft ni..haha .kerabu taugeh pun best..masukkn santan sikit..ermm best..


~~nti saya post sal photography pulak..xsiap2 lagi kt my draft.~~ wait 4 my new post yay my sweet readers..... hehe   


wasalam n maa salamah wa ilal liqa' 



8 comments:

sizuka[Izzati] said...

whaaaaaaaaa.nampak sedapppppppppppp.

cik hani said...

cik hani pun suka giler mkn kerabu mangga ni...

bestnya...

sedappp..

pembuka selera..

best2...

Wak Dol said...

Allahumma barik lana fima razaqtana waqina 'azabal-nar. Sedapkah kerabu mangga? Mungkin saja, tapi saya tak pernah merasa.

Si Merah said...

sizuka: hehe best.try la buat..oh yea nk pgil ape ek sizuka or izati??hehe kak ke???^________^

Si Merah said...

cik hani: best2..wah sama la kita..sgt best,,dah la senang jee nk buat,,^__^

Si Merah said...

dollah: nti kak ira try buat n bg dollah try..nak??hahaha

asfira aminuddin said...

cik ira dah pandai masak ye? nanti berebuy-rebut org masuk meminang ni. hihi. :)

Si Merah said...

hehehe dah pndai da..kata nk kawen..tapi tak sehebat cik fira..hehehe miz u bebeh