Assalamualaikum readers..
miz me???bila terasa rindu..usya la blog ku..dengan harapan dapat melepaskn kerinduan di blogku ini....layan je la k.... hehe ok la dkat umah aktiviti saya masak jee..sangat suka..bnda yg buat saya happy...ok so,skrg Chef merah nk share 1 resipi yg baru direka..suka memoyokan diri sekarang ni...haha
IKAN PATIN ASAM PEDAS VERSI SI MERAH
BAHAN
2 Ekor Ikan Patin
2 labu Bawang merah
1 labu Bawang Besar
6 ulas bawang putih
1 bunga gatang (pink)
Daun Kesum
Serbuk Kunyit
Serbuk Lada + lada merah (nak pedas bnyakkan lada lagi)
Garam
Halia
Lengkuas
Asam Jawa
Asam Keping
BAHAN A
Potong Ikan Patin
RENDAMKAN DALAM AIR YG BERCAMPUR ASAM JAWA…
(Asam jawa digunakan untuk menghilangkan bau hanyir ikan)
P/S :ad cara lain jugak untk mnghalgkan bau hanyir ikan…
BAHAN B
Blander bawang putih +bwang merah +bwang besar+halia+lengkuas+serbuk cili+kunyit
P/S : nk lagi merah masukkan lada…kunyit pun xperlu bnyak sangat tw..ikt kreativiti dn citarasa anda..
CARA MEMBUATNYA/MASAKANNYA..
1.Masukkan sedikit mnyak dan panaskan serta masukkn bahan2 (Bahan B) yg da dikisar or di blander
2.Lpas itu mskkn sedikit air dan masukkn ikan patin yg sudah dibersih…
3.Masukkan bunga gantang dan daun kesum
4.Masukkn 2 asam keping..
5.Masukkn sedikit garam secukup rasa(lu sy kn 3 sudu besar.) tp tgok lah kuantiti bnyak ne yea…depends la..secukup rasa anda..
5.Biarkan mendidih…
6.Hidangkan mengikut kreativiti anda…^________^
3 comments:
Baru tahu ada juga asam pedas yang berwarna kuning. Yang biasa dimasak emak kelihatan merah (tak berapa gemar sebenarnya asam pedas). Dan saya tak pandai memasak, malang sekali.
hehe asam pedas selalunya wrna merah coz bnyak cili yg digunakan..ttapi family kak ira tak makan pedas sgt..so, lada pun kurang la..takpe2..dollah try makan jee..haha
oh yea ada rahsia jgk sbnarnye ni..actually kak ira da buat TERPEDAS pulak..so,nak cover supaya tk nmpak pedas sgt..mskkn la kunyit..tu yg nmpak keemasan sikit tu..hahaaha
Post a Comment