nuffnang

Saturday, November 26, 2011

ARE U READY??

Assalamualaikum my dear readers..

Are u ready to get involve with serious war?? 
fight with many people to get what you want??
every semester you have to face it..you can not run from it..pity of uuuuuuu..

alright are u ready to  prereg subject for the next semester?? unfortunately you have to prereg this semester for the subject next semester..yup it is true by level of study but you already know the reality of prereg rite?? many people will sit infront of laptop or computer 3 hours earlier to get ready mental and physical..are u one of them???  lets say if  your turn for prereg, you have class until 7 pm and  prereg start at 5 pm. Are you willingly to sacrifice  and skip your favourite class only for prereg...arggghhh headache rite..???  

WAKE UP IIUM STUDENTS....it's prereg time..!!!!!!!
everyone will get strees and crazyyyyyy this weeks..hopefully my dear readers not included in that group..we are still normal right??hehe So, which level  are u?? 
alright please make sure if you are using broadband, you have to make sure you already paid this month bill..if not,you have to use another alternative or better you pay your bills nowwwwwwwwww...In this situation, you might scared if you get love pop up message section closed and no available section..don't u??hehe


TIPS TO GET READY DURING PREREG TIME :

1.Start with bismilah..
2.Open the prereg website (www.iiu.edu.my and choose course registration) 
3.You have to make sure you already write it down the code and the section that you want..(early preparation is very important here) 
4.Always has back up plan such as Plan A, Plan B and etc,
5.You have to choose  the right venue ..such as library,irk lab, mahallah, cafe and etc.
6.You have to give priority to subject under celpad and cocu..so, always add skills, celpad subject first before your start to add your major subject.
5.Focus and add subject wisely.. 
6.Patience and sobarul minal iman..don't get easily stress and tension..be cool my dear friends.hehe
7.Done and alhamdulillah..Let's hang out together..hehe 
  
Good luck guysss..let's rock and roll this prereg time.OH YEAH!!! 


~maa salamah wa ilal liqa'~

SALAM MAAL HIJRAH 1433H

Assalamualaikum my dear readers

apa khabar?? how are u??hehe ok entry kali ini tekankan concept hijrah yea..hijrah ataupun perubahan diri, perpindahan daripada negatif ke arah yang positif juga..semoga saya semakin rajin men update blog jugak..hehe alhamdulillah 1st entry selepas awal tahun ini ialah hijrah..yeah2 saya dah buat entry da untuk tahun baru..korang bile??korang ade ke?? sila jealous..hehehehe 

ape-ape pun kawan2 yang ku sayang..Selamat menyambut maal hijrah dan tahun baru..jom baca doa awal tahun selepas solat maghrib yea..jangan lupa tanamkan dan list down azam-azam tahun baru korang..jom kita list down sama2 and share nak??hehe  

~semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya..
~semoga kita semakin sedar dan tidak lalai seperti tahun-tahun sebelumnya..
~semoga tahun baru ini memberikan peluang untuk beribadat kepada ALLAH..
~semoga tahun ini akan membuang dan menjernihkan sisi2 gelap dan noda2 hitam dalam diri masing2..semoga sisi gelap jmenjadi cerah sedikit demi sedikit.. 
amin... 
 ~maa salamah wa ilal liqa'

Sunday, November 13, 2011

October yang BEST..

Assalamualaikum my dear readers..

Tertanye2 tak kenapa entry ni OCTOBER walaupun sekarang dh November..ala jangan tipu la.. tipu la kalau tak tertanye2 dok??haha Dont worry saya tak kuno jgk, saya tak nak recall what was happening in my life right now..saya tak nak jugak citer-citer my privacy life kat semua orang..privacy is still privacy yo dok?? kat blog ni boleh la nak tulis sikit..as long as saya tidak menyakiti hati sape2 melalui tulisan saya, menyindir sape2 di blog saya ataupun di dalam dunia social networking ni..memburukkan sape2..Dont worry..benda2 tu tidak ada dalam KAMUS  SI MERAh yea..jangan takut kakak2 and abang2..mai dekat kenali diriku..maghi kena ambo..ok sila muntahhhh..hehe 

Alright, saya nak berkongsi  dengan readers yang sedia berkunjung di blog ni..walaupun kadang-kadang  orang di sebalik blog ni malas nak update..teruknye..sape la tu yea..hihi saya perasan jugak SEM ni saya tak update blog lagi..terkejut sebenarnye nak dekat LEVEL 4 ni makin banyak kerje saya.tapi takpe prinsip Never give up and chill saya sentiasa saya ingat..D,U.I .T pun sentiasa saya ingat..( DOA+ USAHA+IKHTIAR+TAWAKAL)..

ok la october menjadi pilihan saya untuk membuat entry hari ini..banyak peristiwa yang menarik yang berlaku.. sape yang  hebat boleh teka,  memang saya bagi markah 10.banyak la tu.hihi. Jom kita tengok gambar..biar gambar berbicara, tapi  hati dan bibir terkunci rapat..wow..hehe


DAY 1


3 OF Us. aku, dia dan kamu..hehe

yummy garlic bread..tentu hanya di PIzza Hut..

tq ayah zaki..belanje aiskrim untuk kt org

pizzaaaaaa....bismillah..

candid..

ok tolong ignore..curi2 pun rasa diri cun jugak.haha

ikhlas from rashiq and me to my beloved ayah zaki.. 

sanah helwah and may ALLAH bless u alwez..

 TQ Abg Pizza hut..forgot your name already..sorry..hihi

DAY 2  (26 October 2011) 
Deepavali day, Holiday and teka la..hehe 
Pavilion..(1st time pergi) and kami makan kat NANDOs..Wow2..best2


best..yummy..tq yea belanje for da whole day,,trying so hard to make me happy rite??haha

sama kan?seiras kan??ok jealous..haha sengalll nak bikin kontroversi je..introduce to all of you loving bro and sis.. twins ni..hehehe 


extra hot..pedas and ada orang sampai menangis..haha

burger hanya di Nandos.. 

Tq so much to lin, rashiq and nisha..makasih yea..dapat jugak keluar tengok dunia luar
MALAM PULAK
FULL HOUSE di Korea..dushhhh berangan jeaa..dapat jugak pergi FULL house di Wangsa Walk..yeah3..layannnnnnn..makanan memang THUMBS UP..harga pun cantik..my suggestion kalau u olz nak celebrate something special boleh la ke sini..tapi kalau pergi tiap2 hari memang Pokai la..hehe  
WELCOME TO fullhouse

best3..yummy..tastebuds..hehe

burger..yang ni rashiq order..da whole day asyik makan burger jea..hehe

spageti pun best..Lin yang order..

posing lu..

ignore my angry bird selipar yea..hihi

kami bertiga

Ni saya punye..Chicken Chop paling best..semua secukup rasa..Thumbs up..
DAY 3.
yang ni dekat IIUM tercinta..buah hati pengarang jantung..hehe dekat Kyros Kebab gitu...hehe with my buddies..spare time together with ipi, senpai, tasha, dila, faris and rashiq.. 
hello..

ermmm yummmyyyy


aiskrim pun ada walaupun cair..layannnnnnn...hehe

berani tarik my red cheek..haha

lepas makan..posing la...

ok smile and chillax everyone

tak cukup sorang..cer teka..haha


cermin tak cantik sangat..kotoran degil pun ada..haha

ignore background belakang..FOKUS kat muka kami..i mean muka saya..hehe 

P/s: Alhamdulillah berjaya jugak update blog..dah basi dah entry ni kat draft..ye la internet agak slow untuk upload photo2 terpilih..hehe


~maa salamah wa ilal liqa'~ 

Monday, October 31, 2011

I MISS U...

Assalamualaikum and hi readers..

kembali bertemu sy di blog ini..mencuri masa di sebalik kesibukan sebagai seorg pelajar untuk update blog..giler poyo ayatkku..hihi betul and seyes BUSY la sem ni..huk huk petanda baik yang saya makin rajin..issyy poyo lagi..hehehe alrite my dear readers, banyak sangat nak share di blog ni tetapi tak berkesempatan lagi...

ni entry paling pendek and ringkas..I MISS U MY BLOG..hehehe jangan risau kerana SI MERAH akan kembali selepas entri ini..yeah2...see u olzzzzzzzzzzz...

Wasalam and maa salamah wa ilal liqa'

Saturday, August 27, 2011

KAD RAYA??

Assalamualaikum and hi readers..


KAD RAYA??SEMAKIN DILUPAKAN.??YE KE?? JOM KITA TERJAH..

Kembali bersama saya si merah untuk menerjah tentang isu yang cukup hot iaitu  kad raya..  isy2 poyo giler kan nak jadi wartawan pagi2 hari ini?? takde la poyo sangat kan..biase2 dok??hehe ok sila ignore kepoyooanku pagi2 ini..ok la hari ini  hari yang ke 28 kita menyambut Ramadhan..Bulan Ramadhan bakal meninggalkan kita 2 hari lagi..sejujurnya pemergiannmu ditangisi dan akan dirindui oleh seluruh Umat Islam..semoga kita berkesempatan bertemu kembali Ramadhan..amin amin amin.. 

Trend kad raya makin pupus??ye la sekarang kan teknologi hanya di hujung jari anda.. sms jea la..fb ada..tweeter pun ada,blog pun ada dan etc..tapi korang semua percaya tak kalau saya kata penghantaran kad raya lebih berkesan di hati anda??in easy words baru terasa cam nak Raya la..kalau duk perantauan tu,hantar kad raya kat mak abah..memang menangis la kan..tipu la tak nangis..tipu dosa taw...hehe sungguh bermakna..ermm kalau dulu-dulu dengar je  postmen datang kan dan hon hon..hehe lari-lari keluar bukan nak tengok surat tapi kad raya..tengok nama sendiri yang terpapar kat sampul kad raya tu..excited sampai terover..kalau tengok nama sape yang kirim tu,tersenyum sampai ke telinga..so sweet..dulu la waktu budak2..hehehe itu contoh jea k bukan saya taw.bukan..hehe.

Ok la selalunya dalam my family yang dapat kad raya paling banyak mestilah orang ni..alaa orang yang tulis blog ni..isyy saya la..hehe tapi sejak dua tahun kebelakangan ini tahap populariti saya semakin berkurang..di manakah peminat-peminatku??di manakah???menghilang entah ke mana..ok bajet artis pulak dok??hahaha peminat dah tak penting da sekarang..ayat cover la pulak ni..hehe ye la walaupun tak dapat kad raya, Sms sebagai pengganti kad la kan..tapi honestly perasaan teruja tu tak sama seperti dapat kad raya..kalau dalam kad raya tu selitkan duit raya..kiranye 2 in 1 la kan..memang suka giler2..hehehe ermmm  dulu dapat 20 kad raya tu bukan yang paling banyak tapi untuk tahun ini dapat 2 jea kad raya..bunyi kecewa tak??hehe satu daripada Han Ismail dan satu lagi daripada YB Pasir Tumboh .tapi walaupun kawan2 tak bagi kad raya,tapi sejak 3 hari ini berbalas pantun nak raya la through sms ni..kalau dapat sms dari insan -insan tersayang pun ,bahagia hatiku ini..hehe ok kredit habis kalau tak ter reply tu..harap maklum..

Saya pun tak membeli kad raya jugak tahun ini.ye la  guna teknologi la sekarang..lebih cepat and jimat..tapi tidak mustahil kan kalau saya katakan kad raya semakin pupus dan semakin ditelan hidup-hidup arus kemodenan semasa..jadi apa pendapat anda??what say you??hehe  

~Di kesempatan ini,saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf zahir batin untuk semua yang mengenali diri ini..~~    
     
~Wasalam wa maa salamah wa ilal liqa'~

Thursday, August 25, 2011

RAMADHAN BAKAL MELABUHKAN TIRAI

Assalamualaikum and hi readers..

sedar tak sedar kita dah berpuasa hari yang ke 26 hari ini..Ramadhan bakal meninggalkan kita..adakah segala amalan dan ibadat puasa yang kita lakukan diterima oleh ALLAH??adakah  lebih baik daripada Ramadhan sebelumnya??.Harapannya moga ibadat yang kita lakukan pada Ramadhan kali ini lebih baik daripada Ramadhan sebelumnya..InsyaALLAH..Semoga kita berpeluang  lagi untuk bertemu Ramadhan tahun seterusnya..Semoga kita diberikan kesempatan oleh ALLAH S.W.T  untuk berpeluang melakukan ibadah-ibadah..Semoga kita berpeluang untuk sentiasa membaiki diri ke arah yang lebih baik..amin Ya ALLAH..

10 Malam terakhir merupakan malam untuk kita berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan kerana terdapatnye malam yang lebih baik dari seribu bulan iaitu malam LAILATUL QADAR..Pada malam itu turunnya malaikat-malaikat untuk mengatur segala urusan dan malam yang dimakbulkan doa orang-orang yang yang terpilih. Al Quran juga diturunkan pada malam AL Qadar ni..betapa mulianya malam Lailatul qadar ini..kita kena berusaha melawan segala nafsu untuk mendapatkan malam yang mulia ini..Adakah hambamu ni terpilih untuk malam lailatul qadar?? wallahualam..jika terpilih alhamdulillah,jika tidak berilah peluang untuk hambamu ini bertemu malam lailatul qadar yang seterusnya..amin amin ya rabba al amin. Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah S.A.W bersabda:
Maksudnya:
"Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan dalam malam ganjil.

saya ingin berkongsi artikel- artikel yang menaik dan berguna untuk berkongsi bersama tentang 10 malam terakhir ini...diharap artikel2 ini dapat membantu diri kita lebih mengenali Ramadhan ini..insyaALLAH..

~~wasalam wa maa salamah wa ilal liqa"~~

Thursday, August 18, 2011

NAK LIP ICE FREE TAK ??

Assalamualaikum and hi readers..

attention to women all over the places..di mana sahaja anda berada.di timur,di selatan,di barat,di utara..di mano-mano la..meh la sini ..saya na share ni..yo yo yo check check check it  it out ( dengan gaya rap)..hehe

FREE or PERCUMA...sape yang tak nak kan..sape2 yang nak please put your hands up..put your hands up again..raise your hands..hehe tinggi2 sikit saya tak nampak la...isyyy bajet nampak la kan kalau2 angkat tangan depan lappy..hehe.

ok la saya nak share dekat website LIP ICE (click here )..anda isi details and u knw what gurls,dapat lip ice free...ek??? betui saya tak tipu..ha bukak lip ice website cepat..sementara stock masih ada..hehe ha kiranya kan if u guys filling out a form..then u will receive lip ice fruity ..hurry up girls..cepat2..kan abs stock pulak menangis berlagu pilu la..hehe 


filling out this form gurls..hurry up..hehe


P/s:selamat berpuasa hari yang ke 19 k..jom kita kejar pahala banyak-banyak dengan tamak..my photography post pun dah nak siap..tengah simpan kt draft dulu..hehe so tunggu yea my next entry ..hehe.

~wasalam wa maa salamah wa ilal liqa;~

Monday, August 15, 2011

IRM.

Assalamualaikum and hi readers,,

ISLAMIC RELIEF MALAYSIAN (IRM) ..come on guys..be a part of this NGO..!!!

Pertama sekali saya mengenali IRM  ni waktu my first year di UIA..kiranya dah 2 tahun la..saya mendapat tahu pasal IRM pun sebab saya join program TA two years ago..Waktu tu ,saya jd MC untuk closing ceremony for Nur of Ramadhan at kg.Songkok Batang kali Selangor .I still remember during fasting month of Ramadhan,.IRM ada memberikan sumbangan untuk semua penduduk kampung sempena bulan Ramadhan waktu tu..IRM salah satu NGO yang active terlibat dalam aktiviti kemanusiaan ni..sesiapa yang nak memberi sumbangan untuk orang-orang yang memerlukan,boleh la salurkan menerusi IRM ni..alrite,if u wanna knw more details about IRM..Please click here..

if u guys interested to  be volunteer of IRM..check it out and try to fill the form in this website  http://irmblog.org/volunteer/..I already submitted my form .hehe  kalau ada masa free kan,leh la saya tolong needy people dan orang yang memerlukan bantuan..oh yea macam mane kita nak salurkan bantuan dari segi dana,pakaian dan makanan untuk orang yang memerlukan dan make sure apa yang kita salurkan sampai ye???pernah tertanya tak cam tu?? pernah terpikir tak macam tu??? InsyaALLAH apa yang anda salurkan menerusi this NGO,boleh sampai kepada orang yang sepatutnya dan memerlukan.. Honestly I think IRM is the best medium to reach needy people .kesian tengok orang2 di Somalia (please click here). kanak-kanak yang kelaparan dan kebuluran..kemiskinan yang sangat teruk..kita di sini dalam keadaan aman dan damai .. makan pun cukup tetapi membazir..beruntungnya kita kan?? TAPI kita tak reti nak bersyukur dengan apa yang kita dapat..So,wake up people and my friends.Try to open your eyes and your heart..bersyukur dengan apa yang anda ada k..


Saya nak sumbang dalam bentuk dana pun,i'm still student..Duit pun duit PAMA and PTPTN jea..hehe so,saya sumbang tenaga la to be a part of IRM ni..hehe  kalau dah graduate from UIA..leh la saya join volunteer ni jugak. kalau saya free dan tak busy dengan keje sebgai student ni..,insyaALLAH saya join..kalau niat baik,semuanya baik..perbuatan kita pun akan seiring dengan our intention..may ALLAH bless us..

isi je and then click next and next..hehe


after u filll in the form,,,leh la submit..and then u will receive an email from IRM...later on check ur email and done..

P/s: Selamat Berpuasa hari yang ke 16 ye kawan-kawan..jangan mensia-siakan bulan yang barakah ni k..


~wasalam wa maa salamah wa ilal liqa" 

Wednesday, August 10, 2011

LENS or LENSA???

Assalamualaikum and hy my readers..

LENS OR LENSA?? ( ermm sama jea la)..hehe

kalau sebelum ini saya ada post pasal  its all about photography (plez click here).This entry truly from my heart, and I just wanna share info with fans of photography ll over the world..wow..sharing is caring right?? hehe .angan2 kan??..tapi bukan angan-angan mat jenin k..ini angan-angan yang serupa bikin..apa yang dia cakap,dia mesti buat..that's me..si merah..hehe  

Today saya nak share pasal Lensa DSLR..contoh lensa ni utlra wide-fish eye, ultra wide, standard zoom kit lens,standard (tiada zoom), telefoto(tiada zoom ) and telefoto zoom..if u wanna knw more details, u can google and find photography magazine k..kalau saya tahu,saya boleh jea tolong terangkan..hehe ok  for my Mr.N (D3100) .Actually i'm using standard zoom kit lens yang 18-55mm  F.3.5 (click here)..kiranya lens ni yang normal and biasa la..sesuai untuk semua jenis fotografi..Honestly, saya tengah survey untuk membeli new lens la ni..  tengah usya-usya la kan ,barulah I realized that patutlah ramai photographer yang guna nikon selalu beli lens seperti tamron and sigma kerana harganya lagi murah daripada lens ori nikor..tapi kan kalau ada duit,semua boleh beli maa..hehe

ok la sekarang saya tengah berminat dengan lens yang 50mm..tapi bukan yang 50mm F 1.8d. ni ,harga lens ni saya survey kat kelantan dalam RM350.Tetapi i'm interested with new lens yang baru keluar ni....I'm in love kot..hehe 50mm F 1.8g.harga pulak dalam lingkungan RM 750..harga boleh dirunding lagi di kdai-kedai berhampiran anda..Ape perbezaan antara lens ni yea?? ok la selain harga la kan..yang f 1.8 d hanya boleh guna Manual focus ,manakala f 1.8 g  boleh guna Auto focus and  boleh guna Manual Focus.In easy words,boleh guna dua-dua la..quality gambar pun lagi sharp..tauke kedai kt kelate oyak..lagi comel la gambor..  hehe

my next target (kalau dah ada duit ,saya serang la nanti..ermm nak guna duit sndiri pula..) waiting for me ye my sayang.nanti i datang k lamar u....hehe

Sekarang pun Nikkon dah keluar kan new DSLR .D5100..saya suka sangat..LCD monitor yang sangat cantik..Takpe2 humaira,dah ada MR.N..ayat sedapkan hati..ermm semua nak kan,tapi duit takda..hehe tapi seyes D 5100 cantik..sangat2..cantiknye...arghh jiwa kacau!!!..hehe ok dah2..kalau la my MR,N ada perasaan mesti dia patah hati,hancur coz saya menduakan dia..bese la tu..sayang la my MR.N..hehe 

p/s: nanti saya nak share 3 concept yang penting dalam aspect photography..tunggu my new entry k my dear readers..oh yea selamat berpuasa hari yang ke 11..jom kita kejar pahala..

~wasalam wa maa salamah wa ilal liqa"

Monday, August 8, 2011

PREREG 1,2 and 3 ATTACK!!!


Assalamualaikum and hy my lovely readers..


WEB BASED ADD/DROP FOR CURRENTLY ENROLLED IIUM STUDENTS,SEM 1 2011/2012 SESSION IS NOW AVAILABLE!!!

Prereg time for UIA students is now available!! hello and wake up IIUM students..Get ready...take breath for a while and attack!!! hehe saya pun baru jea teringat perihal prereg ni..30 minutes late..still lambat la jugak kan..hehe

Bismillahirahmanirohim and serang subject!!! selalunye prereg ni  ikut level la kan..semalam level 4 and level 5 dah selamat berperang da..hari ni pula my turn la pulak level 3..ok masih muda k..still freshie..walaupun dah 3rd year 2nd sem tapi hati and minda ibarat 1st year 1st sem..saya budak baru k..Don' t ever called me akak k..hehe just kidding ermm susah kalau orang yang tak reti nak admit dia nak tua ni..hehe selalunya kalau bab2 prereg ni smua orang berebut la..WAJIB taw..ye la nak add manual pun kadang-kadang  leceh and its really complicated la kan..tapi perang ni tidak la sehangat yang waktu nak prereg nak dekat final seM 2 ritu..yang tu memang smua orang jiwa kacau la..ok la ni my schedule for SEM 1..



semuanya subjeck my major COMMUNICATION..my minor POLITICS terpaksa disimpan dulu..hold dulu and stop thinking about PoLITIK for a while. subject specialised ELECTRONIC MEDIA ambk 1 jea.Next Sem kita habiskan..my PRACTICUM terpaksa dipostpone jgak..hehe kurang 0.5 from last Sem because of ARAB da exempted...alhamdulillah..


P/S: Sem depan saya kena plan macam yang last Sem..still NO ..No Lepaking..No wasting time..No malas-malas..No meeting2 terlalu lama...tapi if weekends memang kena menyibukkan diri with programs especially STUFF and TA, or hang out with my frends..kalau tak pun I have to Study..study..yea saya rajin!!bagi semangat sikit..hehe 

~wasalam wa maa salamah wa ilal liqa'~





Thursday, August 4, 2011

30 Hari Mencari Cinta ??

Assalamualaikum and hai  Readers..

30 Hari mencari  dan mengejar cinta ..ermm tajuk yang agak desperate ke?bukan mengejar sape2 pun tapi mengejar pahala la...yang tu tak payah kejar datang sendiri jea rasenya..hehe  erm grab da chances untuk berubah diri ke arah yang lebih baik...beristiqamah dalam memperbanyakkan amalan2 ibadat di bulan yang berkat ini..Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna..

Alhamdulillah hari ini hari ketiga ramadhan..Rasa sekejap je kan..pejam celik pejam celik dah hari yang ketiga..How's your day my dear frenz?? Normal??amazing?? Ok ke??Lagi baik?? hehe boleh menahan diri daripada dugaan dan cubaan tak bulan Ramadhan ni?? .First time saya berpeluang berpuasa penuh di rumah...seingat saya kan last puasa penuh kat umah dulu waktu Form 5..kiranya nak dekat 5 tahun jugak la belajar kat UIA yea.(Setahun setengah kat Matric dan selebihnya di Gombak la..)hehe Ye la kalau sebelum ni, seminggu sebelum Raya baru berpeluang puasa kat rumah..bersahur,berbuka dan berteraweh dengan my family yang tercinta..30 hari di syahri Ramadhan ni akan saya gunakan sebaik mungkin..

oh yea salah satu azam saya kan,  tak nak tinggal teraweh bulan Ramadhan ni...Kecuali kalau memang MC kan..tu lain citer la pulak tu..Oh yea..kalau kat UIA, Kadang-kadang saya  tak berkesempatan jugak coz kena buat assingment,ada exam la,,quiz a...meeting la..ada kelas malam la.. tapi tahun ni sepenuhnya kat rumah.saya memamg istiqamah tak nak skip teraweh..rugi la kan kalau skip,bukannya selalu kita berpeluang mengerjakan teraweh kan..Setahun dalam Bulan Ramadhan je kita berpeluang..sangat best mengerjakan teraweh bersama family tercinta..pergi sama-sama ke Masjid..Tahun ni jugak mengajak my haiqal pergi teraweh jugak..young boy macam dia pun dah taw macam mana nak mengerjakan teraweh..salah satu pendedahan terhadap haiqal la..I'm proud of u baby..hehe 

InsyaALLAH saya istiqamah dalam memperbanyakkan amalan2 yang mahmudah di bulan Ramadhan ini..  Saya jugak menolak beberapa offer kerja jugak sebenarnya ,,ada satu offer ni terpaksa kerja sampai malam kan,confirm2 kalau malam tak pergi teraweh kan..jadi saya tolak dan tak rasa menyesal pun walaupun salary quite good..ye la because saya dah niat da nak berubah ke arah yang lebih baik di bulan Ramadhan ni dan hopefully berterusan untuk bulan2 selepasnya..doakan yea..saya pulak jenis orang yang apa yang saya kata,saya mesti buat.bukan main cakap jea..

p/s : Ok la kawan-kawan jom kita kejar cinta di bulan Ramadhan ini k..cari pahala elakkan dosa yea..insyaALLAH..niat kita dan istiqamah memainkan peranan..

~wasalam wa maa salamah wa ilal liqa'~


Thursday, July 28, 2011

AHLAN WASAHLAN RAMADHAN KAREEM 1432H

Assalamualaikum and hy my readers..


Ramadhan is coming again....

Bersediakah anda untuk menghadapi cubaan dan dugaan di bulan Ramadhan ni??Get ready my friends..Ramadhan menjelma dan dinantikan selama ini.

"Hai orang-orang yang beriman diwajibkan atasmu berpuasa, sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu, supaya kamu menjadi orang yang bertaqwa.(Surah Al-Baqarah Ayat 183)

Berpuasa di bulan Ramadhan terkandung dalam Rukun Islam.Kedatangan Ramadhan dinantikan oleh seluruh Umat islam.Jika Syaaban adalah Bulan Rasululllah, Bulan Ramdhan pula bulan untuk Umat Rasulullah. hopefully that , kita berpeluang untuk menjadikan Ramadhan kali ini lebih better dari ramadhan sebelumnya...jom kita berlumba2 untuk melakukan kebaikan dan menjauhi sifat mazmumah dalam hidup kita.

Sebelum berpuasa kita kena memahami definisi puasa dulu kan..For me, Puasa bukan saja menahan diri dari makan dan minum bermula terbit fajar hingga terbenamya matahari..tetapi menahan diri dari melakukan perbuatan yang sia2 dan perkara2 yang boleh membatalkan puasa.Rukun puasa pulak mestilah kena Niat.(di waktu malam mulai selepas Maghrib sampai sebelum terbit fajar).

Lafaz niat puasa Fardhu Ramadhan
“Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala”
.

So,my dear readers lets grab the chances and take this opportunity to enhance ourselves by  increasing our ibadah and improve ourselves  to become a good muslim. InsyaALLAH.Berubah ke arah yang lebih baik..

P/s : Selamat Berpuasa dan menyucikan diri di Bulan yang cukup barakah ini..insyaALLAH.. Semoga ibadah yang kita lakukan tidak sia2 dan diterima oleh ALLAH S.W.T..amin3..




wasalam wa maa salamah wa ilal liqa'

Wednesday, July 27, 2011

JALAN2 CARI MAKAN..

Assalamualaikum and hy my lovely readers


"JALAN2 CARI MAKAN"  bukan program yea..ni versi saya je ni..versi si merah k..hehe


Jalan2 cari makan ye,bukan jalan2 usya2 k...isyy jaga pandangan mata itu sikit..ok la kan.recently,sy suka snap pic makanan2 by using my phone la kan..MR.N kadang2 susah nak kuarkan  dari beg..ye la waktu makan kita kena ikut adab2 makan..baca doa dulu..bukan main suap jee..hehe ok la saya nak share dengan kawan2 semua makanan2 yang sempat saya snap all over places la kan..Actually,I was thinking to post this entry before month of Ramadhan...ye la kan terliur pulak post pasal makanan ni...cobaan..hehe oh yea, saya share sikit je dulu k..yang menarik hati la dulu..layannn

NASI AYAM PET POT
~saya try nasi ayam pet pot  ni waktu ( 1st time ) I went to JOHOR for the konvesyen kelab pemadam UTM SKUDAI . Menu ni dekat R&R PAGOH..sangat sedap..actually , macam nasi ayam penyet je la but the difference was warna nasi tu kan..warna biru tu..sekali tengok macam nasi kerabu..dua kali tengot nasi ayam pet pot la..unique names rite??oh yea sup pun ada..sedap jugak..hehe harga dalam RM 5.90 kalau tak silap..average RM 5 la kan..

NASI LEMAK 
 ~Nasi lemak yang best ni dekat MALIS.best la..memang nasi lemak yang betul2 sedap..ada ayam,ada ikan bilis la kan..sambal memang pedas la kan..harga dalam RM 5.50..berbaloi la makan kalau hang out sekali sekala dengan best buddies..I went there with my SNSD geng ( without fifi & senpai)..next sem insyaALLAH nak pergi lagi.. 
NASI GORENG PATANI
~Sawadikap.nasi goreng ni saya cuba dekat MARINA area Gombak .waktu ini nak berbuka puasa..so juz wanna try new makanan la pulak kan..biasalah orang puasa nak makan belake..hehe ok la nasi goreng patani cam nasi goreng seafood la kan, But ada include telur jugak..bukan nasi goreng pataya tapi telur dadar separuh..sangat sedap..makan dengan sambal belacan..memang masyuk la kawan2..hehe harga dalam RM 4

NASI AYAM BEREMPAH
~Nasi ayam berempah ni beli dekat MAHALLAH ALI UIA..actually,rashiq tolong belikan..ye la mahallah lelaki kan..cam mana nak pergi..malu la saya..hehe kalau dekat my mahallah.makanan memang tak dapat memenuhi citarasa la kan..p. harga ni pun dalam RM 4..yang penting ayam memang berempah. No wonder why mahallah Ali fames with this Nasi ayam berempah..hehe 

LAKSA  POWER

~yang ni memang my favourite since I was small..laksa pinang la kan..actually,yang ni laksa power kat  Langkawi.. pak cik bus bawak la rombongan kt orang pergi try laksa yang paling sedap di langkawi ni kan..tapi bukan dekat restaurant taw.gerai tepi jalan pun sedap beb..hehe nama ni  LAKSA POWER..Power habis...hehe harga RM 3 .murah and sedap..saya makan dua lagi..but I realize one thing la kan,kuah rasa lain , tertanya jugak guna ikan ape.Then,  I asked my umi la kan..ye la selalunya kalau saya buat dekat rumah guna ikan kembung ,ikan selar je..Surprisingly, my umi asked me to finish my laksa first .lepas habiskan, my umi told that,dorg guna ikan  belut..oh Belut!!.saya memang tak makan belut la kan coz macam ...macam..(paham2 sendiri la kan)..lepas tu terus pening hehe 


p/s": setakat ini saja program jalan2 cari makan.nanti saya update lagi yea..maklumlah makan pun kena kurang sekarang,takut gemuk lagi..hehe saya dalam proses diet ni..wish me luck my dear frenz..Fighting!! 


wasalam wa maa salamah wa ilal liqa'.

Saturday, July 16, 2011

PUDING CARAMEL VERSI SI MERAH


Assalamualaikum and hy my sweet readers..


ok  I just wanna share here my recipe.actually,my haiqal asked me to make him puding caramel or known as puding gula hangus la kn..oh Please ,Don't ask me why called puding gula hangus yea.. haiqal tanye pun saya jawab cam ni jee..ermm bukan gula tu hangus taw haiqal, but mmg kena masak gula jadi keperang-perangan bukan kehitam-hitaman yea..takde la hangus cam nama puding ni..hehe  juz a name la kan. ..last2 haiqal pun bagi nama baru la pulak..puding telur la coz guna banyak telur... puding telur pun boleh..hehe 30 minutes jugak kat dapur ni..memang takde intention langsung nak buat kan,tapi disebabkan pity of my haiqal ..so decided untuk buat la jugak..sayang kan..versi cepat jugak la puding telur ni..hehe 

Bahan-bahan

10 biji telor
1 tin susu cair /1 susu pekat  (Pilih antara 1 yea  tapi kalau nak masukkan susu pekat sikit pun ok..) 
2 sudu tepung jagung (bancuh dulu ye before masukkan dalam adunan)
1 sudu esen vanilla
5 sudu makan gula
soda bikarbonat
air sedikit (tengok adunan yea) -secawan pun ok 


Cara Membuatnya..

1.Masukkan 5 sudu gula di dalam loyang dan letak loyang di atas api dalam masa lebih kurang 2minit. Kacau gula sehingga berwarna kuning pekat keemasan. Angkat dan ketepikan.Kecilkan api takut hangit pulak yea,..
2. Sediakan periuk pengukus di atas api dapur dan panaskan.(kukus adunan)

Adunan 

3. Masukkan 10 biji telur dan pukul telur menggunakan pemukul telur  sehingga sebati
4.Tuangkan  susu cair atau susu pekat 
5.Masukkan  1 sudu kecil esen vanila 
6.Masukkan 1 sudu kecil soda bikarbonat 
7.Masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dan kacau.
8.Masukkan Segelas air (tengok adunan anda yea) (Masa mengacau adunan dianggarkan selama 5 minit).
9.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi dan kukus lebih kurang 20 minit 
10..Selepas masak, hidangkan dan bolehlah  dimakan. kalau sejukkan dulu before makan lagi sedap..,erm yummy..Selamat membuatnya dan mencuba yea kawan2..

maaf yea haiqal dah ambik sedikit..hehe ermm loyang yang digunakan ada bentuk bulat kat tengat.dats y la puding tu cam bunga sikit..hehe 

p/s: my tips for today..whatever you do in your life , always start with bismillah..insyaALLAH everything is gonna be fine.ermm masak pun kena start dengan bismillah jugak..insyaALLAH sedap..

~Wasalam wa maa salamah wa ilal liqa'~