nuffnang

Sunday, May 15, 2011

BUDU???MOLEK....

Assalamualaikum  n hi readers..

miz me???saya da rindu da ni kat my blog...hehe  

Alhamdulillah saya baru berkesempatan untuk update my blog ni..nak update tapi blogspot pulak buat hal kan..nak marah blogspot la..hehe walaupun sebenarnya sy yang malas nak update..isyy bukan la malas tapi busy jea..jawapan selamat..hehe tapi seyes mmg busy setelah kembali ke UIA la kan..rindu rumahhhhhhh..huk huk


~Kalau Melaka boleh berbangga dengan keunikan cencaluk..Kelantan dan Terengganu boleh bangga dengan kelazatan budunya..~~

sapo sini beso make budu??try angkat tangan cam sayo gaks..hehe ok la Budu ni fames di area pantai timur khususnya area kelantan dan terengganu..tapi sekarang jangan terkejut area KL pun ada budu taw..sapa london pun tok tahu la kn budu loni..hehe 

Budu ni diperbuat daripada ikan la..selalunya kalau kat kelantan..kalau korang ronda2 dan  jalan2 sekitar bachok (kawasan pantai) depan rumah dorang akan ada satu bekas atau known  as tempayan la kn..dalam tu la budu....yang tu tradisional punya la kan..yang modern punya diperbuat  kat kilang2 la kan..berapa bnyak kan la mau guna???ape la...hehe

murah jea harga budu ni..dalam RM 1 ringgit jea ..macam2 brand ada sekarang..cap bunga raya la, cap ketereh la, macam2 la..hehe yang paling mahal setakat ni budu diraja..lu tak silap saya RM 3.50 sebotol...dalam budu diraja ni da termasuk sekali cili merah la atwpun kita panggil lada burung...kenal kan??haha

cara nak makan budu??meh sini awok ajorkan yea..selalunya budu ni kita sertakan dan meyediakan sekali dgan lada burung, peras sedikit asam limau nipis, ada jugak yang masukkan mempelam masam,durian pun ada jugak..tapi untuk yang beginner punya budu mstilah ada lada burung dan juga asam limau nipis la..hehe selalunya budu ni makan dengan ikan goreng,ikan rebus, ulam-ulaman, telur goreng pun boleh, tapi selalunya ulam,ulaman  la seperti pegaga, petai, jering, dan banyak la lagi..budu jugak digunakan dalam nasi kerabu taw...nok kecek kelate takut tok pehe pulok gaks..haha

warna coklat kemerah-merahan gitu..nak jugak merah tu..hehe

asam limau nipis dan lada burung..

P/s: Dulu sy tak makan sgt budu ni..sekarang saya makan..untuk yang ad resdung cam saya..saya selalunya masak dulu atawpun panaskan dulu budu tu..tapi skrg saya bantai jee..kadang2 selsema truk la lepas makan budu tu..kdg2 tak pulak..dulu saya makan budu di raja jee..sebab saya tak bersin selpas makan tu..n den pkir demand nak makan budu di raja jea..hehe. loni sayo hantu budu..haha


~~wasalam wa maa salamah wa ilal liqa~~ 

2 comments:

sizuka[Izzati] said...

perghhhhhhhhhh.teringat nasi kerabu pulok duk nengok budu nih.

Si Merah said...

hehe ho la budu..meh sini ira pos..hehe