nuffnang

Saturday, July 16, 2011

PUDING CARAMEL VERSI SI MERAH


Assalamualaikum and hy my sweet readers..


ok  I just wanna share here my recipe.actually,my haiqal asked me to make him puding caramel or known as puding gula hangus la kn..oh Please ,Don't ask me why called puding gula hangus yea.. haiqal tanye pun saya jawab cam ni jee..ermm bukan gula tu hangus taw haiqal, but mmg kena masak gula jadi keperang-perangan bukan kehitam-hitaman yea..takde la hangus cam nama puding ni..hehe  juz a name la kan. ..last2 haiqal pun bagi nama baru la pulak..puding telur la coz guna banyak telur... puding telur pun boleh..hehe 30 minutes jugak kat dapur ni..memang takde intention langsung nak buat kan,tapi disebabkan pity of my haiqal ..so decided untuk buat la jugak..sayang kan..versi cepat jugak la puding telur ni..hehe 

Bahan-bahan

10 biji telor
1 tin susu cair /1 susu pekat  (Pilih antara 1 yea  tapi kalau nak masukkan susu pekat sikit pun ok..) 
2 sudu tepung jagung (bancuh dulu ye before masukkan dalam adunan)
1 sudu esen vanilla
5 sudu makan gula
soda bikarbonat
air sedikit (tengok adunan yea) -secawan pun ok 


Cara Membuatnya..

1.Masukkan 5 sudu gula di dalam loyang dan letak loyang di atas api dalam masa lebih kurang 2minit. Kacau gula sehingga berwarna kuning pekat keemasan. Angkat dan ketepikan.Kecilkan api takut hangit pulak yea,..
2. Sediakan periuk pengukus di atas api dapur dan panaskan.(kukus adunan)

Adunan 

3. Masukkan 10 biji telur dan pukul telur menggunakan pemukul telur  sehingga sebati
4.Tuangkan  susu cair atau susu pekat 
5.Masukkan  1 sudu kecil esen vanila 
6.Masukkan 1 sudu kecil soda bikarbonat 
7.Masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh dan kacau.
8.Masukkan Segelas air (tengok adunan anda yea) (Masa mengacau adunan dianggarkan selama 5 minit).
9.Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi dan kukus lebih kurang 20 minit 
10..Selepas masak, hidangkan dan bolehlah  dimakan. kalau sejukkan dulu before makan lagi sedap..,erm yummy..Selamat membuatnya dan mencuba yea kawan2..

maaf yea haiqal dah ambik sedikit..hehe ermm loyang yang digunakan ada bentuk bulat kat tengat.dats y la puding tu cam bunga sikit..hehe 

p/s: my tips for today..whatever you do in your life , always start with bismillah..insyaALLAH everything is gonna be fine.ermm masak pun kena start dengan bismillah jugak..insyaALLAH sedap..

~Wasalam wa maa salamah wa ilal liqa'~

1 comment:

En. W said...

Sedapnya karamel wahai Si Merah.
Saya nak pesan untuk berbuka nanti boleh?